Parmesan

Parmesan
I folkemunde er den kendt som parmesan, men den rigtige betegnelse er Parmigiano Reggiano. Den hårde ost benyttes ofte til pasta og risotto. Riv osten til flager og drys den udover pastaretten – velbekomme!

Parmigiano Reggiano er under tiden blevet kaldt for ”Ostens konge” og er opkaldt efter dens oprindelse, altså områderne Parma og Reggio Emilia. Osten skal komme fra disse områder for at kunne klassificeres som en ægte Parmigiano Reggiano. Af den årsag har Parmigiano Reggiano også fået sin betegnelse under EU's ordning for "Beskyttet Geografisk Betegnelse" (BGB). Parmigiano Reggiano er en meget næringsrig ost, eftersom den indeholder 33 g. protein pr. 100 gram.

Parmigiano Reggiano fremstilles af komælk fra aftenmalkning. Herefter tilsættes valle fra gårsdagens produktion indeholdende gærkulturer. Kalveløbe tilsættes, temperaturen sættes til 33 grader og efter 10-12 timer opnår osten sin faste form. Ostemassen nedbrydes herefter til små stykker på 2-4 mm., der så opvarmes til 55 grader. Den nye masse anbringes i forme og placeres så i saltlage i op til 4 uger.

Ostens karateristikaer varirer efter, hvor længe den har fået lov til at modne. Har den modnet 9 til 16 måneder, så vil den som regel have en miledere og mere cremet smag. Mens den vil have en mere kornet konsistens, hvis den har mondet i 16 til 20 måneder.

Opskrifter med Parmigiano Reggiano

Ostetype:

Hård og kornet ost af typen ”grana”

Karakteristika:

Hård, kornet, sprød, flaget

Smag:

Salt, nødder og skovbund