Rygeost

Rygeost
Rygeost findes i to forskellige typer - nemlig en sødmælks- og en skummetmælksrygeost. Ostens primære anvendelse er på brød, men den er også dejlig i en dressing til salat eller som dip til grøntsager. Måske har du mod på at lave din egen rygeost?

Kan man selv lave rygeost? Ja, det kan du nemt - følg blot nedenstående opskrift. Og måske har du lyst at lave rygeostsalat af noget af den....

Hvordan produceres rygeost?

Mælken indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor den pumpes over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den. Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og hermed renses og deles i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får den rigtige fedtprocent. Mælken varmebehandles ved høj temperatur, eller som det også hedder højpasteuriseres, for at sikre, at den er fri for bakterier. Pasteurisering ved høj temperatur giver en blødere konsistens i den færdige ost. Mælk til økologiske oste pasteuriseres også. Pasteuriseringen foregår i et pladeapparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til ca. 31º. Mælken pumpes direkte over i ostetanken, og nu tilsættes den forskellige ingredienser, som hver især har indflydelse på det færdige resultat:

  • Mælkesyrekultur for bla. at give osten smag.
  • Løbe for at få ostemælken til at stivne, men har også betydning for ostens modning og dermed smag og konsistens.
  • Kalciumklorid for at fremme løbeevnen.

Skæring: Den stivnede ostemælk skæres i små tern (ostekorn) og røres indtil ostekornene har fået den rigtige konsistens. Mens ostekornene røres meget forsigtigt, afgiver de valle.

Tapning: Ostekornene øses over i sigter beklædt med osteklæder. Ostekornene presses ikke mekanisk, men kun af ostens egen vægt. Da ostekornene er meget bløde, drænes de kun meget kort. De vendes en gang, mens de står til afdrypning.

Saltning: Ostekornene, som nu er blevet til en løs ostemasse, hældes over i et stort blandekar, hvor det er muligt at iblande salt. Den saltede ostemasse doseres i bægre.

Rygning: Bægrene vendes på hovedet på en rist og ryges i ca. 15 sekunder. Rygningen er en varm rygning, og der anvendes havrehalm af en bestemt og ensartet kvalitet.

Kommen eller ikke-kommen: Der tilsættes kun kommen på overfladen af skummetmælksrygeosten, hvilket er traditionsbestemt.

Pakning: Bægrene forsynes med et låg og køres på lager ved max. 5º, indtil de distribueres videre ud i forretningerne.

Hvor lang tid kan en rygeost holde sig?

Rygeost har en holdbarhed i køleskab ved max. 5º på op til 3 uger.